Tuesday, April 12, 2011

Välipildistamise ülesanne & hüva nõu

Eelnevaks tutvumiseks neile kes tulevad ja infoks neile, kes tulla ei saa ja tahaksid omal käel pildistama minna -

Tänase välipildistamise ülesanne on järgmine:

Välja valida ja esitada blogis täna tehtud piltidest 4 fotot. Ülespaneku tähtaeg 19.04.2011

1x Lühikese säriajaga
mida lühem on säriaeg, seda vähem jäädvustub pildile liikumist.
1x Pika säriajaga
liikuv objekt jõuab läbida pikema tee ja jäädvustub hägustunud kujutis. Pikemate säriaegade puhul asetada aparaat statiivile või kasutada toeks mõnd teist alust (uksepiit, sein, tooli seljatugi jne.)
1x Väikese teravussügavusega
Suure avaga (ava 2, 2.8, 4) pildistades on teravussügavus väike.
1x Suure teravussügavusega
Mida enam ava kinni keerata (ava 11, 16, 22) seda suurem on teravussügavus.
Teravussügavus oleneb kolmest asjast: pildistamisel kasutatud ava suurusest, objektiivi fookuskaugusest ja sellest, kui kaugele on objektiiv teravustatud.


Seitse kuldset reeglit fotograafias

1. Loo jutustamine
Viis küsisõna: kes teeb mida, kus, millal ja miks?
2. Kolmandikureegel
Ära pane pildistavat subjekti kaadri keskele. Kolmandikureegel tähendab, et kujuteldavad jooned jaotavad pildi horisontaalselt kolmeks osaks ja vertikaalselt kolmeks osaks, seega kokku üheksaks väikeseks ruuduks. Säti pildistatav nende joonte ristumiskohtadele.
3. Taust
Hoia taust segavatest elementidest ja äärtest puhas. Pööra taustale tähelepanu, see annab pildile alatooni ja on parem, kui see on struktuuriliselt ja tonaalselt ühtne.
4. Kompositsioon
Mõtle järele, kuidas konkreetset pildistatavat situatsiooni kõige paremini jäädvustada. Kas valida suur plaan, keskmine plaan, portree, lähivõte, keskmine plaan või hoopiski loovam lähenemine mingi huvitava nurga alt.
5. Portreed
Portreede puhul on oluline tabada portreteeritava karakter. Proovi erinevaid kohti ja vaatenurki. Lai naeratus võib olla atraktiivne, kuid annab harva edasi midagi huvitavat.
6. Valgus
Keskpäeval on päike kõige tugevam, varjud ei ole väga atraktiivsed ja kontrast on liiga tugev - tasuks vältida otsest päikesevalgust, pigem mine varju või siseruumidesse. Pildistamiseks sobivad paremini hommik ja õhtu, kui valgus on pehmem ja varjud pikemad.
7. Valik
Ole pilte valides kriitiline ja jäta nõrgemad pildid kõrvale – jäta alles need pildid mis eelnevale kuuele punktile vastavad. Sõelale peaks jääma umbes 10% ja isegi nendest on ehk vaid pooled tõeliselt head. Nii et ära kõhkle kustutamast!

1 comments:

Sindy Püssa

Tänud kõigile eile tulemast, oli tore õhtupoolik ja loodetavasti õppisite miskit uut või saite vähemalt praktikat natuke :)

Jääme huviga ootama siis piltide blogisse üleslaadimist! tahaks juba näha, et kellel mida huvitavat tabada õnnestus.

Aga kellel on autoportree veel tegemata, siis paluks neid ka veel üles panna julgelt!

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP