Monday, May 16, 2011

Kertész, Cohen ja Ai Weiwei

Winterthuris, Zürichist pooletunnise rongisõidu kaugusel asuvas, kuid siiski Šveitsi pealinna alla peaaegu et kuuluvas linnas asub Fotomuseum Winterthur. See on maailmatasemel fotograafia keskus, ma olen sinna juba aastaid minna tahtnud ning nüüd eelmisel nädalal sai see ka viimaks teoks. Ning ühena kolmest näitusest oli üleval just ühe mu lemmikfotograafi ja minu meelest kogu modernse fotograafia isaks oleva mehe retrospektiiv-näitus. Tahaksin tema pärandit ka siinkohal teile tutvustada:



André Kertész on lihtsalt üks nendest fotograafidest keda peaks teadma. Ning tema fotode vaatamine on alati tohutult inspireeriv, seega soovitan tema loominguga tutvuda. Kertesz'i fotod tunduvad ka tänapäeval väga värsked ja tabavad. Tal oli eriline oskus teha igapäevastest esemetest elegantsed kompositsioonid, mis loovad pelgalt objektidest hoopis sügavamaid tähendusi.



Mulle meeldib tema pildistamise filosoofia -
The moment always dictates in my work. What I feel, I do. This is the most important thing for me, Everybody can look, but they don't necessarily see. I never calculate or consider; I see a situation and I know that it's right, even if I have to go back to get the proper lighting. - Andre Kertesz (Dialogue With Photography by Paul Hill)
Youtube'ist saab vaadata ka saatesarja Photography Masters temast tehtud osa.


Keda veel tahaks teile tutvustada, on Ira Cohen. Mees, kes 25.aprillil siit ilmast lahkus, oli kuuekümnendatel kõva sõna, kes nüüdseks ebaõiglaselt veidi unustustehõlma oli vajunud. Tema maagilisi, veidi sürre kuid poeetilisi fotosid saab näha siit, Guardiani lehelt. Kes tahab veel lugeda tema kunstist, siis siin on ka ühe tema 2007 aastal Londonis toimunud näituse arvustus.




Kolmandaks, kes veel kuulnud ei ole, siis jubedad Hiina võimud on arreteerinud kunstniku Ai Weiwei. Samamoodi nagu Eestis vene ajal rõhuti teistimõtlejaid ja suruti alla loomingulist vabadust, toimib Hiina veel tänapäeval. Täiesti kohutav mõelda, et nii hinnatud ja rahvusvaheliselt tunnustatud kunstnik, kelle üle Hiina uhke peaks olema, on teadmata kadunud juba alates 3.aprillist, kui ta Pekingi lennujaamas arreteeriti. Siit saab lugeda arvamuslugu tema arreteerimisest ja Hiina poliitikast. Huvitava kokkusattumusena on Ai Weiwei näitus kohe avatamas ka justnimelt Winterthuri Fotomuuseumis.
Tema vabastamise nõudmiseks saab allkirja anda siin.


Tate Modern, kaasaegse kunsti muuseum Londonis, kus on sügisest saadik kuni 2.maini väljas olnud tohutu suur Ai Weiwei installatsioon Sunflower Seeds, on oma katusekorruse akendele kleepinud kunstniku vabastamist nõudva loosungi. Meeleavaldused toimuvad ka pealinna tänavatel.

2 comments:

Sindy Püssa

ja tänane uudis Ai Weiwei kohta -
http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2011/may/16/ai-weiwei-allowed-visit-from-wife
vähemalt on ta elus!

Anonymous

Sindy,
Võib-olla, et sinu jaoks tähtsusetu märkus, ent Zürich pole Šveitsi pealinn, vaid ainult Zürichi kantoni pealinn (for reference: Bundesstadt on ta läbi ajaloo olnud vaid 19. sajandi neljal aastal). Kuulub samasse möödapanekute gruppi nagu Haag, Canberra või Ottawa.
Geograafiateadmised ei jookse mööda külge maha :)

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP