Sunday, April 24, 2011

24. aprill - Worldwide Pinhole Photography Day

http://www.pinholephotography.org/

Ülemaailmne pinhole-päev!

Kuna täna, 24. Aprill on ametlik ülemaailmne PinholeDay siis on ka järgnev postitus tutvustamaks, mida see endast kujutab. Ning tänavu aasta on lihavõtete tõttu ühe päeva asemel PinholeDay jaoks tehtud pilte jagada lausa üks nädal (23.04.-01.05.). Seega, lugege lähemalt ning võtke osa!

* Mis on pinhole kaamera? Natuke ajalugu ja tutvustust ülevaatlikult järgneval wikipedia leheküljel - Pinhole Camera

* Kuidas ja millega pildistada? Võimalusi on palju! Kui endal ei ole võimalik fotopaberiga katsetada ning ise ilmutada, saab ka pildistada filmile ning see lasta fotolaboris ilmutada. Kuid kunagi ei tea, kas sealt ka midagi välja tuleb. Tänapäeval on suureks eeliseks digitaalsed kaamerad, millega samuti saab teha pinhole kaamera tüüpi pilte! Internetis kindlasti leidub palju inglise keelseid õpetusi, kuidas üldse teha ja kasutada saaks. Kuid järgnevalt panen kirja väikesed soovitused/nipid digitaalse kaamera jaoks.


Õpetus: pinhole pildistamine digitaalse kaameraga:

Vaja: Kaamera kere, millele on võimalik ette keerata kerekork ning omab manuaalset funktsiooni säriaegadega mängimiseks. Stabiilne alus või statiiv. Ning natukene kujutusvõimet!

Kõigepealt, kui teil on kaamera, millel saab objektiive vahetada, otsige üles tema kerekork! Poest saab ka osta, aga eelmise aastate otsingud kahjuks tõendasid seda, et kerekork üksikuna osta on väga kallis. Ei oska öelda küll vahendeid, millega edukalt plastmassi auku teha saab (soovitusi?) kuid kui see mure lahendatud, tuleb teha järgmist:

Paigaldada augu ette seespoolt foolium-paber. Kuidas see äärtest kinni kleepida tuleks, on oma valik, kuid soovitaksin tumedat kleeplinti. Järgmiseks asetage see kuhugi siledale ja kõvale pinnale (näiteks klaas) ning tehke nõelaga imepisike auk. Mida siledamad ääred, seda parem pildi kvaliteet. Mida väiksem auk, seda teravam on pilt. Ning mida suurem auk, seda udusem on pilt.

Valige objekt, asetage kaamera stabiilsele alusele või statiivile ning hakake katsetama! Ärge unustage, et pildistate kaamera kerega läbi kerekorgi. Kui pildid tehtud ning kasutate kerekorki pidevalt, saab augu ette panna tumedat teipi ning seda järgmine kord uuesti kasutada!


Eelmiste aastate pilte on võimalik näha siit, ehk annab ideid ja inspiratsiooni – Gallery.

Kui pildid valmis, valitud ning töödeldud saab need üles laadida ja teistega jagada siin (kui muud ei viitsi inglise keeles lugeda, siis Submission Form on teile, et pildid kohale jõuaksid) – Osavõtt.

Eestist on siiamaani osa võetud küll, oleks hea, kui keegi avastab endas sümpaatia pinhole kaameratega pildistamise vastu ning jätkab seda traditsiooni – kasvõi üks kord aastas.

* Küsimusi/kommentaare? Kommenteerige või kirjutage kristi.viires[ät]gmail.com!

Edukat pildistamist!

[ kasutatud pilt - Justin Quinnell ]

-Kristi

0 comments:

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP